Korte maks-ydelser gir toppræstationer
Peak performance for motionister: Det giver resultater at stræbe efter peak performance op til en konkurrence, selvom man motionerer på fritidsplan.
Det rette træningsprogram
Det er afgørende, at dit træningsprogram
passer til dit mål. For eksempel hvis du vil løbe hurtigt, skal du have fokus på
at træne hurtighed. Opbyg en basis form over lang tid, hvor du graduerer stille
og roligt indenfor basis teknikker, styrke og udholdenhed.
Kost og væske
Du skal selvfølgelig ikke blive fanatisk, men hvis du
træner meget, kan det tære på visse af kroppens ressourcer. Derfor bør du
undersøge, hvor øget et energibehov du har, og hvor meget væske du taber under
træningen. Tor Rønnow supplerer også med et kosttilskud for at få tilstrækkelig
med vitaminer og mineraler.
Vægt
Hvis målet for eksempel er at gennemføre et maraton på tid,
kan det være en fordel i at komme af med overflødig kropsvægt. Det er en
balancegang mellem at være trimmet uden at blive for tynd.
Kulhydrat-load
2-3 dage op til løbet skal du huske at fylde dine
energidepoter helt op med kulhydrater for eksempel brød, pasta og ris.
Restitution og søvn
Efter lang tids træning er det vigtigt at
trappe ned igen, så man ikke har belastet væv eller træthed i kroppen på
løbsdagen. Det er også vigtig at være udhvilet om morgenen for at have en chance
for at peake. Men det kan være svært, hvis du for eksempel er så spændt, at du
ikke kan sove.
Visualisering
Tor Rønnow visualiserer alt lige fra booking af
eventuel flybillet til han krydser målstregen.
Du kan eventuelt visualisere følgende omkring logistikken; hvornår vil du stå op, hvad vil du spise og drikke og hvornår, afhængig af dagens vejr – hvad vil du tage på, hvordan kommer du til startområdet og hjem igen bagefter, i hvor god tid vil du være i området, hvor kan du deponere dine ting, hvad skal du have at spise efter løbet?
Det kan også være en fordel at visualisere selv løbet, ruten, vandposterne, publikum og lyde.
Kilder: http://www.sportsmedicine.about.com/ og Tor Rønnow
Hvor styrke, åndedræt, bevægelser og mentalt overskud er i top, og man føler man kan slå rekord. Om ikke andet sin egen.
Oplevelsen stammer fra et sammenfald af omstændigheder, der har bygget op til en peak performance – en toppræstation – lige i denne specifikke situation.
80 marathonløb på fire år
»Det er min erfaring, at man aldrig kan planlægge nøjagtigt, hvornår man vil peake, men man kan bestræbe sig på det,« siger Tor Rønnow, 42 år.
Han er maratonløber i sin fritid og har over de sidste fire år gennemført 80 maratonløb.
80 gange har Tor Rønnow bestræbt sig på at peake under en bestemt konkurrence. Men det lykkedes ikke altid, fordi mange omstændigheder skal harmonere, for at en toppræstation bliver en realitet.
Fysisk og mental topform
»Mange tror, at peak performance kun er et spørgsmål om den bedste præstation på tid. Jeg synes, at tid er en ensidig måde at se begrebet på. Toppræstationen kan lige så vel ligge i, at man har den oplevelse, man gerne ville have,« mener Tor Rønnow.
Første gang han peakede var til et lille maratonløb med 35 deltagere ude i en skov.
Ind til da havde han kun prøvet de store maratonløb i byerne. Da han havde en meget lang strækning, hvor han løb helt alene, kunne han mærke, at han var i topform både mentalt og fysisk.
Følte glæde og grænseløshed
»Når jeg peaker føler jeg glæde og grænseløshed. Jeg kan blive ved med at løbe, og der er ingen mentale eller fysiske forhindringer for at nå mit mål. Der er ikke spor af den sædvanlige negative selvtale om, at man er begrænset.«
Selvom begrebet peak performance som oftest bliver forbundet med elitesportsverdenen, er der er god grund til, at motionisten også træner efter nogle af principperne bag peak performance.
Det er ganske enkelt sund fornuftig og logik, der ligger bag begrebet.
Man kan peake mange gange om året, og man kan også holde fokus på en særlig sportsbegivenhed, hvor man helst vil være i topform. Det kan være i forbindelse med en hvilken som helst konkurrence eller et personligt mål.
»For at peake skal man forberede sig optimalt til at nå sit mål. Træningsprogrammet og kosten skal passe til målet. Tilstrækkelig med søvn er vigtig, og for mig har visualisering af begivenheden inden også stor betydning for, om jeg kan slappe af og bare løbe,« fortæller Tor Rønnow.
Gennemtænker hele løbet
Han gennemtænker hele løbet, både ruten og al logistikken omkring det.
På selve løbsdagen er han ikke i tvivl om noget. Hvornår han står op, hvad han spiser til morgen, transport til startområdet, placering af vandposterne og alt andet, der har relevans for ham.
Alligevel er man aldrig sikker på, at toppræstere lige gyldigt, hvor forberedt man er, og man kan også pludselig peake uden at have regnet med det.
Marathon nummer 100
»Nu har jeg rutiner op til et maratonløb, som er vigtige for, at jeg øger mine chancer for at peake. Men en dårlig hotelseng, man skal tidligere op end sædvanligt, eller der er kø ved vandposterne, kan virke forstyrrende for om, at man kan peake,« forklarer Tor Rønnow.
Han forventer at runde sit maratonløb nummer 100 inden året er omme. Trods sine mange årlige løbekonkurrencer holder han fast ved, at det ikke er tiden og personlige rekorder men oplevelsen af løbet, der er det afgørende for, om han føler, at han peaker.